HSP bij kinderen

Hoogsensitieve kinderen worden ook wel eens ‘nieuwetijdskinderen’ genoemd.
Deze kinderen zijn zeer gevoelig, intuïtief, opmerkzaam en intens.

Ze vallen op doordat ze zich net iets anders gedragen dan andere kinderen.
Aangezien onze maatschappij elk individu in hokjes plaatst, wordt er bij kinderen met HSP vaak eerst gedacht aan ADHD of ADD.
De belevingswereld van een kind met HSP is op z’n zachtst gezegd intens te noemen. Ze nemen voor 110% deel aan activiteiten, maar zullen ook voor 110% in hun woede, blijheid of verdriet gaan zitten.
Het humeur van een hoogsensitief kind kan om het minste of geringste totaal veranderen. Doordat dit type kinderen extreem veel opmerken (zowel verbaal als non-verbaal) hoeft er maar ìets te gebeuren waardoor ze helemaal van slag raken. Dit kan al door een bepaalde intonatie of oogopslag komen.

Jonge kinderen kunnen regelmatig opmerkingen horen als: ‘Oh, hou eens op met huilen!’, ‘Ga ook eens meespelen met jouw vriendje!’ of ‘Stel je niet zo aan!’
Dit soort uitspraken worden meestal niet ‘vriendelijk’, maar met een kritische ondertoon gezegd. De boodschap erachter is vaak: ‘Waarom doe je niet zoals alle andere kinderen!?’.

Het lastigste aan hoogsensitiviteit bij jonge kinderen is het feit dat zij nog niet onder woorden kunnen brengen wat zij precies ervaren/voelen. Dit kan voor ouders ontzettend frustrerend zijn.
In het boek ‘Dacht je alles gehad te hebben.’ kun je lezen hoe Lola (en haar ouders) met vallen en opstaan leerden omgaan met haar hooggevoeligheid. Daarnaast geeft zij ook een overzicht van do’s & dont’s.

Tips voor ouders/verzorgers van hoogsensitieve kinderen:
– Bied een veilige plek. Maak van bijvoorbeeld de slaapkamer, een veilige haven. Fijne, zachte materialen om op te liggen, geen felle kleuren, geen sterk ruikende planten of wierook. De slaapkamer van een kind moet zo rustig en prikkelarm mogelijk zijn.
– Let op geur, kleur en geluid. Deze 3 aspecten kunnen voor enorm veel prikkels zorgen.
– Zorg voor rust en stabiliteit. Natuurlijk,…het leven loopt soms niet zoals je had gehoopt en ruzies, nare gevoelens en gebeurtenissen horen daar ook bij. Maar probeer van jouw huis een echt ‘thuis’ te maken. Maak geen ruzie in de buurt van jouw kind. De nare sfeer die hiermee gepaard gaat, zuigt jouw kind als een spons op.