Angst-/paniekaanvallen

Angstaanvallen* zijn uitingen van intense angst die vaak plotseling beginnen en niet lang aanhouden (maximaal een uur).
Paniekaanvallen* kunnen ontstaan bij ernstige confrontaties zoals ongelukken, rampen e.d.

Enkele symptomen die bij angst-/paniekaanvallen horen:
– Pijn op de borst,
– Misselijkheid,
– Duizeligheid,
– Hyperventilatie,
– Trillen,
– Angst om dood te gaan.

Bij een angst-/paniekaanval begin je vaak te zweten, gaat het hart sneller kloppen en voel je dat de ademhaling hoger gaat zitten (hoog in de borstkas) en sneller gaat. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten voor aankomend gevaar. Je kunt het gevoel hebben dat je de controle over jouw lichaam verliest aangezien tintelingen in handen/benen, trillingen en duizeligheid voorkomen tijdens zo’n aanval. Vaak leidt een angst-/paniekaanval weer tot hyperventilatie.
Je spreekt van hyperventilatie als je meer dan 20 keer per minuut ademhaalt. Je neemt teveel zuurstof op, waardoor diverse klachten ontstaan (zoals tintelingen, trillingen en duizeligheid).
Je begrijpt misschien wel dat het cirkeltje zo snel rond is. Je had misschien al last van duizeligheid, misselijkheid of trillingen en door de hyperventilatie worden die alleen maar versterkt.
Veel mensen die last hebben van een angst-/paniekaanval kunnen daardoor ook denken dat zij bijvoorbeeld een hartaanval krijgen.

Lola is tijdens haar depressie, waarin deze angst-/paniekaanvallen dagelijks voorkwamen, ontelbare keren bij de huisarts geweest omdat ze dacht dat ze een hartaanval kreeg. In de weekenden ging ze naar de spoedeisende hulp omdat ze zeker wist dat het deze keer écht helemaal foute boel was.
Telkens werd zij naar huis gestuurd met de mededeling dat haar hart er niet mee zou ophouden en dat ze wat rustiger moest ademen.
Makkelijker gezegd dan gedaan! Want hoe doe je dat nou, rustig ademen terwijl je het gevoel hebt dat er iets ernstigs aan de hand is?

Enkele tips om beter om te gaan met angst-/paniekaanvallen en hyperventilatie:
– Leer goed te ademen.
Ga op een fijne plek zitten (bijvoorbeeld de bank of een stoel). Zit rechtop, schouders naar beneden laten zakken, beide voeten op de grond.
Leg je handen op je buik en adem rustig door je neus in en rustig door je mond weer uit.
Let erop dat je schouders en borstkas niet flink meebewegen tijdens het ademen. Laat ze lekker ontspannen rusten en richt je op jouw handen. Voel je je handen rustig op en neer gaan? Goed zo! Neem even de tijd voor deze ontspannen ademhaling.

– Leer te ontspannen. “Ik ontspan het beste met een film van Steven Seagal of Jason Statham.”, “Geef mij maar een drankje of een jointje voor de ontspanning.” of “Naar een hardcore feest, dat is pas ontspanning.”
Dat zijn nou nèt voorbeelden van ontspanning die ik niet bedoel. Als je in een depressie zit of je hebt last van angst-/paniekaanvallen zijn deze vormen van ontspanning niet aan te raden. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit ook voorbeelden waar je helemaal geen behoefte aan hebt.
Probeer zo min mogelijk prikkels naar binnen te laten komen. Richt je dus op een ontspanningsoefening die je thuis, zonder afleiding, maar met volle concentratie kunt doen.
Een voorbeeld: ga rustig op je rug liggen, bijvoorbeeld op een bed, vloer of bank. Het is goed om een plek te kiezen waar jij je fijn voelt en waar je lekker ligt. Je benen mogen gestrekt of gebogen zijn, weer wat voor jou het beste voelt. Leg je handen op je buik en adem rustig in en uit. Niet te diep inademen, maar op een rustig tempo zodat je je handen op en neer voelt gaan. Hou dit eens 5 minuten vol. Voel je je al iets rustiger worden?

– Zoek je ontspanning niet in alcohol of drugs. Het is misschien makkelijk gedacht, ‘Ik gooi er wat wijntjes in en hup ik ontspan.’ Als je dit soort middelen gebruikt bij een angst-/paniekaanval, kan de aanval juist versterkt worden. Wees daarom extra voorzichtig!

– Zoek gepaste hulpverlening als je er zelf niet uitkomt. Lola zat middenin een zware depressie en de angst-/paniekaanvallen beheersten haar hele leven. Zij koos ervoor om op zoek te gaan naar hulp. De juiste hulp en hulpverlener was niet makkelijk te vinden, maar toen ze die uiteindelijk vond kon zij de controle over haar lichaam en geest weer nemen.

– Medicatie. Misschien heb je al professionele hulp gevonden, maar is dit niet genoeg. Medicatie kan je helpen om wat rustiger te worden. Lola kreeg Lexapro voorgeschreven. Dit middel vermindert angst-/paniekaanvallen en bijbehorende symptomen (zoals trillen en piekeren) en werkt o.a. bij depressie, dwangstoornissen en sociale fobieën. Voor Lola werkte Lexapro goed, misschien dat een soortgelijk medicijn voor jou ook werkt. Denk niet dat met het slikken van een pil al jouw problemen in één keer weg zijn! Je zal daarnaast ook hard aan jouw klachten moeten werken.

In het boek ‘Dacht je alles gehad te hebben’ vertelt Lola uitgebreid over de effecten van dit medicijn en welke stappen zij moest zetten om de controle weer terug te krijgen.

 

 

 

 

*Vandereycken, W. & Deth, R. van (2004). Psychiatrie: van diagnose tot behandeling. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum

Een reactie plaatsen