Burn-out

Een burn-out* is het gevolg van een langdurige periode waarin stress een bepalende factor is geweest. Het is een toestand (of dreiging) van emotionele uitputting naar aanleiding van stress die gerelateerd is aan werk en/of privé-leven.
Een burn-out is niet het gevolg van persoonlijk falen, maar wordt veroorzaakt door (soms) jarenlange spanningen die ineens tot uiting komen.

Enkele symptomen die bij een burn-out horen zijn:
– Vermindering van prestaties,
– Terugtrekking,
– Vermoeidheid,
– Lichamelijke klachten.

Een burn-out maakt dat je je ‘opgebrand’ voelt. Je hebt geen energie meer om te doen wat je voorheen met gemak deed. Een (te) hoge werkdruk, slechte werksfeer en/of een perfectionistische werkhouding kunnen ervoor zorgen dat een burn-out ontstaat.
Er werd vroeger aangenomen dat mensen tussen de 35-55 jaar het meest vatbaar waren voor een burn-out aangezien er, naast druk op het werk, ook thuis een druk kon worden ervaren. Deze combinatie zorgde er lange tijd voor dat de focus op deze leeftijdscategorie lag.

In het boek ‘Dacht je alles gehad te hebben’, richt Lola zich juist op de doelgroep 20-35 jaar, die steeds te maken krijgen met een burn-out.
Uitspraken als: “Ach, je bent een aansteller.”, “Je bent vroeger teveel verwend.” of “Jij weet helemaal niet wat hard werken is.”, komen veel voor wanneer een jongere vertelt over zijn/haar burn-out.

Vaak hebben de jongeren, die te maken krijgen met een burn-out, een aantal eigenschappen met elkaar gemeen zoals:
– Perfectionistische houding,
– Geen nee durven/kunnen zeggen,
– Groot verantwoordelijkheidsgevoel,
– Hooggevoelig (HSP),
– Controledrang.

Als je hoort dat je een burn-out hebt, kan het lijken alsof het leven daarmee in één keer instort. Dit is verre van de realiteit. Je hebt een mogelijkheid gekregen om jouw leven eens goed onder een vergrootglas te houden en te zien welke acties je in de toekomst beter niet of anders kan doen.
Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, de teleurstelling is enorm en soms ben je (tijdelijk) niet voor rede vatbaar.
In het boek ‘Dacht je alles gehad te hebben.’ vertelt Lola over haar weg na de diagnose burn-out. Zij wilde deze diagnose absoluut niet accepteren en werd door haar verkeerde aanpak en houding een jaar later geconfronteerd met een zware depressie die gepaard ging met angst-/paniekaanvallen.

 

 

* Wit, J. van, Veen, G. van der, & Slot, N.W. (1995). Psychologie van de adolescentie. Baarn: Uitgeverij Intro